Blog

A játékban egy nyelvet beszélhetsz a gyermekeddel

A játékban egy nyelvet beszélhetsz a gyermekeddel

Biztosan találkoztál már alig-színű ceruzával, életlen késsel, vagy beragadt kerekű bevásárlókocsival. Ha igen, akkor pontosan tudod, hogy a megfelelő eszközök nélkül a legegyszerűbb, legalapvetőbb tevékenység is nehézkessé, időrablóvá válik. És mint ilyen, viszonylag kevés örömet okoz. Nos, ez a jelenség nem hagyja érintetlenül a gyerekszobát sem. 

A rossz minőségű játék sokkal több azonban, mint puszta bosszúság, vagy szelektálásra váró porfogó. A modern fejlődéspszichológia létével egyidős ugyanis az a tudásunk, hogy a játék a gyermekek számára sokkal több, mint puszta unaloműzés. A fejlődés, a növekedés, a kapcsolódás legfontosabb eszköze. Az a játék, amely nem képes szolgálni mindezeket a célokat, gátolni fogja a gyermeked abban, hogy a legmaximálisabb fejlődési potenciált érje el. A legrosszabb hatással pedig szinte biztosan a családotok közös játék tevékenységére, ezen keresztül pedig a kapcsolódás egyik nagyon fontos területére lesz. 

 

Miért olyan fontos a közös játék? 

 

Megfellebbezhetetlenül tartja magát az a nézet, amely szerint a gyerekek tevékenységei nem élvezhetőek felnőtt fejjel, a gyerekprogramok és a felnőtt programok élesen elválnak egymástól. Nos, ha kicsit északabbra, vagy éppen nyugatabbra tekintünk hazánktól, akkor láthatjuk, hogy ezt az álláspontot számtalan társadalom igyekszik a mindennapi lét összes szintjén megdönteni. Dániában például a múzeumok, a kávézók, a hivatalok, de a szimpla utca is úgy van kialakítva, hogy gyermek és felnőtt egyformán legyen képes élvezni a mindennapok összes pillanatát. Természetesen senki nem tölti szívesen a teljes napját a gyerekszoba padlóján kisautót tologatva, és a cél nem is ez. A cél sokkal inkább az, hogy lebontsuk a gyerekek világát a felnőttekétől elválasztó falakat.

A Björnbär éppen ezt a szemléletet szeretné meghonosítani az otthonodban. Azt szeretnénk, ha nem éreznéd rabnak magad a gyerek mellett ülve. Szeretnénk, ha élveznéd a közös játékot, ha őszintén képes lennél abba bevonódni, ha a te igényeidet is kielégítenék a játék során használt eszközök, mind dizájn, mind funkció tekintetében. Szeretnénk, ha lenne kapocs a nappali és a gyerekszoba között, ezért figyeltünk arra, hogy a nálunk kapható játékok mindegyike mögött felfedezhető legyen ez a filozófia.  A blog illusztrációjának szivárványát megtalálhatod a Minmin játékai között ide kattintva.